Ervaring: CV-ketel

Geen verwarming meer aan in de winter

Soort huis:

Vrijstaande woning

Bouwperiode:

Tot en met 1975

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

12
2

Door: Monique uit Twente

Waarom heb je gekozen voor cv-ketel?

Wij wonen in het buitengebied van Twente en hebben erg veel brandhout tot onze beschikking. In het verleden hebben we al ervaringen gehad met open haarden en de zogenaamde potkachels/ inzetkachels. Deze bevielen echter niet. Vonken spatten uit een open haard, en bovendien gaat erg veel van de warmte verloren. Potkachels / inzetkachels warmen heel snel op, maar koelen ook net zo snel weer af. Daar komt bij dat met kinderen beide kachels niet ideaal zijn. (kans op in aanraking komen met kachel terwijl deze brand...) Ook vonden we de eerder genoemde kachels niet bij ons en ons interieur passen.


Wij zijn zeven jaar geleden gegaan voor een speksteenkachel van Tulikivi. Dit soort kachels stook je ook op hout, maar nadat het vuur uit is, blijft de kachel - door de speksteen - nog 36 uur stralingswarmte afgeven. Speksteenkachels zijn grijs/blauw en veelal strak vormgegeven, wat wij erg mooi vonden. Komt bij dat het model van de kachel aan de kamer aangepast kan worden en zelfs (met bouwkundige aanpassing) naastgelegen vertrekken kan verwarmen.


We stoken de kachel meestal 's avonds, als de kindjes naar bed zijn. Doordat we de deuren open laten staan, verspreid de warmte zich door het hele huis. Afgelopen winter zijn we de uitdaging aangegaan om te kijken of we ook zonder de centrale verwarming aan te zetten het huis aangenaam warm te kunnen houden alleen met behulp van de speksteenkachel. En het lukte! De temperatuur hebben we in die periode continue tussen de 18 en 23 graden gehad.

Hoe is het gedaan?

Wij hebben de kachel geplaatst in een bestaand huis dat we hebben verbouwd. Om de verbouwing niet nog groter te maken dan deze al was, hebben we ervoor gekozen om de kachel alleen in de woonkamer te zetten. Hiervoor moesten we de vloer wel versterken, omdat we zo'n 3000 kg steen op 1,5 m2 hebben gezet. Maar ach, we zaten toch al in de verbouwing. Mochten we ooit in de situatie komen dat we 'nieuw' gaan bouwen, dan komt er zeker weten weer een Tulikivi. Maar dan verbonden met meerdere vertrekken - ook op de 1e verdieping - zodat we met minder stoken een nog hoger rendement kunnen krijgen. 

Groot voordeel van deze kachel tov een open haard / inzetkachel is dat je veel minder hout verstookt voor meer warmte. We pakken de kachel 2 keer vol op 1 avond en hebben dan voor 36 uur warmte. Bij een openhaard / inzetkachel blijf je veel meer bijvullen voor minder warmte. 

Het systeem is dat de rook van de houtverbranding in de kachel wordt geleid door kanalen in de kachel waardoor de stenen opwarmen. Zie het als een soort van accu die opgeladen wordt. Deze warmte wordt door de stenen geleidelijk weer afgegeven (stralingswarmte) en dit warmt de omgeving op. Door de stralingswarmte kan je gewoon ramen en deuren (ook naar buiten toe) open laten staan, zonder dat de kamer direct stervenskoud wordt. 

Doordat de stenen opwarmen is het ook erg aangenaam - als de kachel z'n 1e hitte kwijt is - om er tegenaan te gaan zitten. De kachel kan ook met een stenen bankje eraan gebouwd worden.

Tips

Het is en blijft een houtkachel. Dus ja, je moet hout halen, en ja, hout (en as) geven meer stof in huis. Wij hebben altijd kachels gehad en wisten dat dit er bij hoorde. Ook kan je houtkachels soms ruiken als je een beetje ongelukkig de afzuigkap aanzet terwijl je de kachel aansteekt (rookt trekt dan even de verkeerde kant op). Maar dit leer je vlot. 

Wat zit er aan onderhoud aan? Zo vaak je wil de ruiten schoonmaken voor mooi zicht op de vlammen, wekelijks de as-lade leeggooien en eens per jaar moet je de schoorsteen laten vegen. 

Het is een 'gemetselde' kachel, dus kan zijn dat de voegjes een keer bijgewerkt moeten worden, maar dat kan je zelf mbv het 'cement' dat wij iig meegeleverd hebben gekregen van het bedrijf. Na 7 jaar gaan we volgende week ons eerste stukje voeg bijwerken.

Kosten:

2.500 - 5.000

Financiering:

Hypotheek ondergebracht

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Geplaatst op 22 August 2014 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Monique uit Twente