Ervaring: Dakisolatie

Het dak is geisoleerd met 16 centimeter isovlas

Soort huis:

Rijtjeshuis (hoekwoning)

Bouwperiode:

Tot en met 1975

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

6
0

Door: Sjoerd uit Arnhem

Waarom heb je gekozen voor dakisolatie?

Het ongeisoleerde dak zorgde voor een tochtstroom door het hele huis. We wilden geen steenwol of glaswol omdat dat naar is om mee te werken (jeukende deeltjes) en omdat het veel energie kost om te produceren en na gebruik overblijft als afval. We wisten vooraf niet of isovlas net zo goed zou werken en of het duurzaam genoeg was ivm vocht. Maar na afloop bleek het goed te werken en we hebben na 6 jaar nog geen problemen gehad met duurzaamheid of vocht.

Hoe is het gedaan?

Isovlas zijn slappe matten die het meest lijken op hooi. Er is een goede structuur nodig om ze vast te zetten maar verder is de verwerking gelijk aan andere isolatiematerialen. We hebben de matten in een dubbele laag dwars op elkaar geplaatst op advies van de leverancier. Hierdoor zijn er geen naden en is de isolatielaag dikker. Afgewerkt met miofol dampdichte folie en vervolgens gipsplaten die afgestukt zijn door een klusjesman. Het effect was enorm op het hele huis en op zolder is de lucht stabiel; koel in de zomer warm in de winter

Tips

Dak en vloerisolatie is makkelijk zelf te doen. Stap voor stap werken en je aan de regels van dampopen (naar de pannen) en dampdicht (naar binnen) houden. Er zijn veel kant en klaar materialen en pakketten maar die zijn vaak duur, niet energiezuinig geproduceerd en leveren een matige isolatiewaarde (R2,5)

Kosten:

1.500 - 2.000

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Zelf uitgevoerd

Geplaatst op 19 May 2016 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Sjoerd uit Arnhem