Ervaring: Energieneutraal

Energieneutraal wonen? Sowieso een aanrader!

Soort huis:

Vrijstaande woning

Bouwperiode:

1976 tot en met 1988

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

8
1

Door: Frits Reinders uit Gramsbergen

Waarom heb je gekozen voor energieneutraal?

Mijn voornaamste motivatie was de besparing qua kosten. Ik gaf toch elke maand een hoop geld uit aan mijn vaste lasten. Ook het milieu speelde een grote rol in mijn besluit. Ik wil graag iets terug doen en een bijdrage leveren aan een betere wereld voor mijn kinderen.

Hoe is het gedaan?

Ik ben eigenlijk alleen maar positief verrast geweest. Ik ben begonnen met zonnepannelen en heb dit langzaam uitgebouwd met zonnecollectoren, boilervaten, omvormer met accu, hout CV en een warmtepomp. In samenwerking met het bedrijf INTUhome heb ik ervoor gekozen om alles in modules te laten installeren. Ik vond het een te groot risico om alles in een keer te laten installeren. (ik wil er natuurlijk wel altijd thuiskomen in een lekker warm huis) Het systeem van INTUhome (http://www.intuhome.nl/voorbeelden/) maakt het mogelijk om alle modules samen te laten werken en ook in de toekomst nog andere modules toe te voegen. Dit vind ik een fijne gedachte voor in de toekomst. Ik hoop binnen enkele jaren ook nog een windmolen te kunnen toevoegen aan het systeem en het is een rustgevende gedachte dat dit gemakkelijk kan worden toegevoegd. De zo gevreesde overgang is eigenlijk heel prettig verlopen. We hebben als gezin niks gemerkt van de overgang naar een energieneutraal huis. Het huis is eigenlijk comfortabeler geworden dan dat het voor de tijd was. De warmte is het huis is gelijkmatiger door het nieuwe dubbele glas en de isolatie. Kortom ik ben qua comfort niks verloren maar heb qua kosten en uitstoot heel veel gewonnen!

Tips

Zorg ervoor dat je het in goed overleg doet met de uitvoerende partij! Ik kan me voorstellen dat de stap voor sommige mensen erg groot is, maar vaak is het mogelijk om het hele proces te verdelen in blokken of modules en deze stuk voor stuk te laten installeren.

Kosten:

Meer dan 15.000

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Externe links over energieneutraal

Geplaatst op 29 February 2016 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Frits Reinders uit Gramsbergen