Ervaring: Energieneutraal

Mijn eigen huis energieneutraal maken was een hele uitdaging, maar het is me gelukt!

Soort huis:

Vrijstaande woning

Bouwperiode:

1989 tot heden

Tevredenheid:

Tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

8
1

Door: Jan Verstoep uit Leeuwarden

Waarom heb je gekozen voor energieneutraal?

Zonnepanelen, isolatie en HR++ glas, mijn huis heeft het allemaal. Maar dit is nog niet alles: sinds kort is mijn vrijstaande huis in Nijlân energieneutraal! Dit is niet van de één op andere dag gebeurd. Ik heb mijn bestaande woning gerenoveerd tot een energie neutrale woning. Dit maakt het knap lastig. In een nieuwe woning worden ondergronds alle leidingen en buizen al tijdens de bouw goed neergelegd, maar ik heb nog flink moeten verbouwen. Alle inspanning was het zeker waard!

Energieneutraal betekent dat je alle energie die je verbruikt ook zelf opwekt. Ik heb maar liefst 48 zonnepanelen op zijn dak liggen. Maar het dak ligt nog niet vol. Er kunnen nog een stuk of 20 bij. Daarmee kan ik in de toekomst mijn elektrische auto opladen! De woning is helemaal elektrisch: van het warme kraanwater tot de elektrische kookplaten en het verwarmen van de woning met een warmtepomp. In de zomer wek ik natuurlijk meer elektriciteit op met mijn zonnepanelen dan in de winter, maar per saldo ben ik energieneutraal. Trots ben ik zeker. Het is geweldig! Ik wek al mijn energie zelf op.

Hoe is het gedaan?

Het milieu is wat mij drijft om mijn woning energieneutraal te maken. Ik vind het belangrijk om bewust bezig te zijn met duurzaamheid, dit staat voor mij op nummer één! De terugverdientijd van de investering staat op een mooie tweede. Het is natuurlijk wel belangrijk dat ik de investering eruit haal na verloop van tijd. Na 14 jaar heb ik mijn investering terugverdiend. En na 20 jaar heb ik een rendement van ongeveer 4 procent behaald op zijn investering. Hier kun je niet tegen sparen!

Een grote meevaller is dat je met dit systeem ook je huis kan koelen. Je hebt dus een airco en verwarming in één. Een tegenvaller was de hogere vastrechtkosten. Ik heb een extra 35 ampère aansluiting aangelegd, omdat mijn woning nu elektrisch is. Hierdoor heb ik jaarlijks meer dan 400 euro extra kosten. Ik heb mijn bestaande woning omgebouwd, dit betekent ook dat ik veel leidingen om heb moeten leggen en flink heb moeten graven om mijn huis. Bij een nieuwbouw woning kan alles gelijk goed gelegd worden en heb je er geen omkijken naar. Een bestaande woning maakt het daarom wel knap lastig.

Tips

Bereid je heel goed voor. Zorg dat je alle voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje hebt, alle technische aspecten hebt uitgedacht en een kostenplaatje gemaakt hebt. Je moet je er ook op voorbereiden dat er veel verandert in je woning. Het ene huis leent zich er beter voor dan het andere huis.

Jan is één van de 'slimme mensen' en heeft zijn ervaring ook gedeeld op Slim wonen in Leeuwarden

Kosten:

Meer dan 15.000

Financiering:

Eigen geld;Anders, namelijk: Ook subsidie aangevraagd

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Externe links over energieneutraal

Geplaatst op 19 August 2015 (geüpdatet op: 4 April 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Jan Verstoep uit Leeuwarden