Ervaring: Isolerend glas

Door de plaatsing van het HR++ glas is het een stuk geriefelijker hier in de serre!

Soort huis:

Twee-onder-een-kap

Bouwperiode:

Tot en met 1975

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

2
0

Door: Joost Overdijk uit Leeuwarden

Waarom heb je gekozen voor isolerend glas?

Voordat mijn vrouw en ik de woning kochten zat er een notariskantoor in. De huidige woonkamer werd gebruikt als wachtkamer voor cliënten. En de zolder was een koude, tochtige ruimte die alleen voor opslag gebruikt werd. Een oude ketel stookte het hele kantoor warm. Het gasverbruik was schrikbarend hoog, zo'n 8000m3. We lieten er daarom meteen een nieuwe ketel in zetten en een groot deel van de ramen en het dak isoleerden we. Het gasverbruik daalde daarmee aanzienlijk, naar zo'n 3000m3.

Door het grote glasoppervlak in de serre en trouwens ook in de slaapkamer, was er veel "koudestraling" door het enkele glas. Vooral in de winter betekende dat extra kou en minder comfort. Door de plaatsing van het HR++ glas is het een stuk geriefelijker hier in de serre! Daarnaast hoopten we op deze manier ook het gasverbruik te kunnen verminderen.


Onze enige twijfel zat in de oplossing waar verschillende aannemers mee kwamen: hun oplossing zou ten koste gaan van de oude details.

Hoe is het gedaan?

In de serre was het altijd snel koud, daarom wilden we HR++glas laten zetten. We vroegen een aantal bedrijven om vrijblijvend advies. De antwoorden en prijzen liepen nogal uiteen. Ons werd verteld dat de volledige pui vervangen moest worden om HR++glas te zetten. Als je niet beter weet, dan geloof je dat en laat je het zo uitvoeren. Maar wij wilden de originele kozijnen met de mooie architraafdetails juist graag behouden. Ik wist dat er meer mogelijk moest zijn.

Uiteindelijk vonden we een aannemer die zei: 'Geen probleem, wat jullie willen, dat kan ik maken!'. Een aannemer met ervaring in werken aan oude woningen. We zijn blij met het resultaat. Moet je zien, dit is echt vakwerk! Nu zitten we er warmpjes bij en zijn de originele details bewaard gebleven.

Tips

Als je een woning hebt die afwijkt van het gangbare, dan moet je goed weten wat je wilt en je poot stijf houden. Als je zelf weinig bouwkundige kennis hebt kun je beter eerst om advies vragen voordat je een aannemer of installateur laat komen. Een adviseur kent vaak goede adressen en geeft je inzicht in wat er mogelijk is. We hebben gemerkt dat veel bedrijven goed werk kunnen leveren, maar dat niet iedereen de kennis en ervaring in huis heeft om met een passende oplossing voor je woning te komen.

Joost is één van de 'slimme mensen' en heeft zijn ervaring ook gedeeld op Slim wonen in Leeuwarden.

Kosten:

2.000 - 2.500

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Geplaatst op 28 August 2015 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Joost Overdijk uit Leeuwarden