Ervaring: Isolerend glas

Dubbel glas op de eerste etage van ons huis.

Soort huis:

Rijtjeshuis (hoekwoning)

Bouwperiode:

Tot en met 1975

Tevredenheid:

Tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

4
0

Door: Pieter Siekman uit Huissen

Waarom heb je gekozen voor isolerend glas?

Vanwege de condensvorming aan de binnenzijde en de energiebesparing, hebben wij afgelopen voorjaar de eerste etage van ons huis van Hr++ glas laten voorzien. Voor ons was de grootste ergernis de hoeveelheid condens die aan de binnenzijde ontstond. Elke morgen met de trekker en een dweil aan het werk behoort vanaf nu tot het verleden! Of er ook daadwerkelijk (veel) energie bespaart wordt, betwijfel ik. Het zijn twee slaapkamers (weliswaar grote) waar vrijwel niet gestookt wordt, en een werkkamer die zo af en toe verwarmd wordt (alleen als mijn vriendin of ik er aan het werk zijn). De badkamer was al voorzien van Hr++ glas. Maar we houden de gasstanden in de gaten om de "zilvervloot" te kunnen verwelkomen.

Hoe is het gedaan?

Vooraf hebben wij "onderzoek" gedaan naar de diverse mogelijkheden. Zo wilden wij de naar buiten scharnierende ramen anders bevestigd hebben, de raamkozijnen hergebruiken vanwege kostenbesparing (wat meespeelde was dat het hardhout nog in perfecte staat verkeerd!) en hebben wij eisen gesteld aan het hang- en (vooral) sluitwerk ivm de inbraakgevoeligheid. In onze woonplaats heeft de gemeente een subsidiebeleid voor isolerende maatregelen. De subsidie voor dubbel glas hebben wij zelf aangevraagd (en uiteindelijk ook gekregen). Wij hebben een werkomschrijving gemaakt, waarin wij onze wensen en het beoogde eindresultaat kenbaar gemaakt hebben. Deze werkomschrijving hebben wij aan een aantal bedrijven aangeboden, ook hebben wij hem op werkspot geplaatst. Uiteindelijk hebben een keus gemaakt voor een bedrijf dat naar ons idee en gevoel het beste in staat was het werk uit te voeren. En het resultaat mag er zijn, binnen een dag was het gereed: 4 grote ramen en 1 wat kleiner raam met Hr++ glas, drie scharnierende ramen omgebouwd, alles voorzien van glaslatten, geheel afgekit en alle gemaakte rotzooi opgeruimd.

Tips

Denk vooraf zelf goed na over wat je als eindresultaat wilt hebben, kijk om je heen naar vergelijkbare aanpassingen en vraag hoe zij het gedaan hebben. Realiseer je dat, los van hetgeen je wilt bereiken (energiebesparing, comfort, condens of wat dan ook) een dergelijke verbouw rechtstreeks impact op je huishouding heeft. Je hele huis staat op de kop, daar moet je tegenkunnen. Stel je voor dat weer omslaat terwijl net alle ramen eruit liggen, wat doet het bedrijf dan? Hebben ze, op het moment dat ze komen, wel alle spullen bij zich? Wij hebben gekozen voor het bedrijf die het beste in staat was met ons mee te denken, met oplossingen kwam voor eventuele bezwaren of bedenkingen, achteraf betaald kon worden en voldoende mankracht meenam om binnen één dag alles weer opgeleverd te hebben.

Kosten:

0 - 2.500

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Geplaatst op 16 September 2014 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Pieter Siekman uit Huissen