Ervaring: Isolerend glas

Zelfs de glas-in-lood ramen hebben dubbelglas!

Soort huis:

Twee-onder-een-kap

Bouwperiode:

Tot en met 1975

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

7
1

Door: Hendrik en Tamara uit Leeuwarden

Waarom heb je gekozen voor isolerend glas?

Wij wonen met twee kinderen in een 2-onder-1-kap woning in Leeuwarden. De woning was in bezit van zorggroep Noorderbreedte en was ooit de paterswoning van het oude Sint Bonifatius ziekenhuis. Daarna is het pand voor verschillende doeleinden gebruikt van kantoor tot wasserij. Toen het pand leeg kwam te staan konden wij het kopen. We waren super blij, maar er moest nog wel veel aan gebeuren! In onze hypotheek hebben we extra financieringsruimte gekregen om de woning te renoveren en energiezuiniger te maken.

Via de gemeente lieten we een energiebespaarscan van onze woning maken. Dat gaf ons een goed beeld. We konden ons gasverbruik fors verminderen als we het huis beter zouden isoleren. We hebben als eerste de ramen vervangen en onze gevel geïsoleerd. 

De eyecatcher van de riante jaren ’30 woning zijn de karakteristieke glas-in-lood-ramen aan de zijgevel. Het glas in lood is ingepakt in dubbelglas waardoor de uitstraling behouden blijft en maximale isolatie behaalt kon worden. Dat was best kostbaar. Maar op een gegeven moment moet je keuzes maken. We hadden er wel wat voor over om dit mooi te laten isoleren, dan maar even geen houten vloer.

Hoe is het gedaan?

Er ongeveer 40 raampjes van dubbel glas voorzien, in totaal zo'n 12 vierkante meter. We zijn erg tevreden met het resultaat van het dubbel glas! Samen met de gevelisolatie verdient de investering zich het snelst terug. En we hebben er natuurlijk direct profijt van in de woonkamer. Er is nu veel minder tocht! 

We vinden de afwerking aan de buitenkant erg goed gedaan, het zijn mooie lijsten. Ook hebben ze bij het grote raam de oude uitstraling kunnen blijven behouden, door een brede lat in plaats van twee latten te plaatsen. Dat was een meevaller!

De enige tegenvaller is dat je aan de binnenkant van het raam nog de zilveren rand van het glas ziet. Dit komt doordat het hout aan de binnenkant redelijk dun is. We storen ons er niet aan, maar we hadden het liever niet gezien. 

Tips

Je moet je goed laten informeren door bedrijven en schroom niet om heel veel bedrijven op te bellen totdat je een bedrijf hebt gevonden die dit voor je gaat doen. Ook is het belangrijk dat je duidelijk vraagt wat de kosten zijn. Het kost vaak meer dan je van tevoren denkt! Glas-in-lood ramen vervangen is namelijk veel arbeidsintensiever. Zo moet het lood eruit gehaald worden en er weer opnieuw worden ingezet.

 

Hendrik en Tamara zijn 'slimme mensen' en hebben hun ervaring ook gedeeld op Slim wonen in Leeuwarden

Kosten:

5.000 - 7.500

Financiering:

Hypotheek ondergebracht

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Geplaatst op 5 August 2015 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Hendrik en Tamara uit Leeuwarden