Ervaring: Warmtepomp

Mijn ervaringen met het plaatsen van een warmtepompboiler voor tapwater

Soort huis:

Vrijstaande woning

Bouwperiode:

Tot en met 1975

Tevredenheid:

Neutraal

Is deze ervaring bruikbaar?

15
3

Door: John uit Twello

Waarom heb je gekozen voor warmtepomp?

Situatie: we hadden een gasboiler in een bestaand huis uit 1975, dat voorzien is van hetelucht verwarming. Pas enkele jaren oud, 110 liter) erg storingsgevoelig, ‘jaren 60’ technologie en laag rendement dus relatief hoge stookkosten Overwegingen bij aanschaf:

  • de oude gasboiler te vervangen door warmtepompboiler.
  • we willen ‘minimale spijt’ o dus bij niet werkende warmtepomp wilden we een alternatief zonder van de gehele investering afscheid te moeten nemen. Daarom hebben we voor een warmtepomp gekozen die ook een traditionele verwarmingsspiraal van 1,5 kW heeft en die kan verwarmen zonder dat de boiler draait.
  • gasketel kon water opwarmen tot 75 graden Celsius. Een warmtepomp in een boiler zonder verwarmingsspiraal maar tot 55 graden. Dat impliceert bij een zelfde ketelgrootte als die van de gasboiler een veel kleinere energieinhoud dus eerder koud water.
  • opwarmen met warmtepomp (maar ook met traditionele verwarmingsspiraal) duur veel langer dan opwarmen van een gasboiler (die had 9 kW, warmtepomp max 4 kW) dus heb je meer capaciteit nodig voor zelfde beschikbaarheid

Omwille bovenliggende overwegingen hebben we daarom voor een veel grotere capaciteit gekozen (260 liter), traditionele ouderwetse elektrische boiler (zonder warmtepomp, dus veel lager rendement) kost iets van 900 euro excl installatie (maar kan ik zelf). Ik kwam een warmtepompboiler (Duratec 260L, deze lijkt heel sterk op de Daishiba DWT-260L (is misschien wel zelfde) en op een model van Kelon.

Hoe is het gedaan?

Ervaringen:

  • Huis (bj 1975) is voorzien van kunststof waterleiding uit 1975 waar weekmakers inmiddels verdwenen zijn. Bij installatie raakte hoofdwatertoevoer lek op een koppeling dus veel water onder vloer. Is in eigen beheer verholpen (kost niet veel, wel vervelend).
  • In groepenkast was er nog een vrije groep. Die is gebruikt voor de warmtepompboiler (dus nieuwe kabel onder vloer aangelegd met specifieke wandcontactdoos (Perilex) voor alleen de boiler om overbelasting op een groep te voorkomen. Onder vloer meteen maar extra doos gezet met aan plafond kruipruimte waterdichte wandcontactdoos en vaste verlichting onder vloer voor geval er een keer iets kapot gaat onder vloer. Kost weinig, veel gemak.
  • Uitgang voor koude lucht afvoer (schoorsteen plm 10 meter bovenop afvoer) bleek geblokkeerd door een kraaiennest in aanbouw. Die laten verwijderen en meteen dusdanig opgelost dat dit niet nog eens gebeurt.
  • Ontwerpfout in de door ons aangeschafte warmtepompboiler. De 230 V voedingsdraad en temperatuursensordraden lopen door een buisje (plm 20 cm lang, is ongeveer 15mm rond) door isolatie rondom tank naar boven naar de regelcomputer, door het deel waar koude lucht circuleert. In dat buisje kan van onderen lucht in en uitstromen. Die lucht wordt erg koud bovenin het buisje en gaat daar condenseren. Er loopt dus (veel!) koud gecondenseerd water weer langs de draden naar beneden. Niet veilig en veel water op de vloer. Met alleen het verwarmingsspiraal aan gebeurde dit niet. 

Tips

Als je het zelf doet, weet waar je aan begint. Gezien lage aanschafbedrag durfden wij het aan, mede omdat we bij een niet adquate werking met zelfde systeem water traditioneel kunnen verwarmen (elektrisch met spiraal). Een foto van de installatie in proefbedrijf (zonder geïsoleerde afvoer en provosorisch filter op ingang) is opgenomen.

Kosten:

1.000 -1.500

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Zelf uitgevoerd

Geplaatst op 31 January 2016 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: John uit Twello