Ervaring: Warmtepomp

Vijf jaar geleden heb ik de combi HR-ketel en luchtwarmtepomp geïnstalleerd in mijn huis.

Soort huis:

Rijtjeshuis (tussenwoning)

Bouwperiode:

Tot en met 1975

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

23
3

Door: Gert-Jan Jansen uit Utrecht

Waarom heb je gekozen voor warmtepomp?

De voornaamste reden om te kiezen voor een warmtepomp was dat ik minder gas wilde gaan gebruiken. Ook vond ik het erg leuk om bezig te zijn met het energiezuinig maken van mijn huis. Ik zag als het ware het licht – de mogelijkheid dat ik helemaal zelfvoorzienend zou kunnen zijn!

Toen ik vijf jaar geleden mijn huis kocht, kwam tijdens de technische keuring naar boven dat de vloer binnen no-time (minder dan 9 jaar) verrot was. Blijkbaar bestond de grond onder mijn huis vroeger uit een weiland met slootjes. En mijn huis staat nou net bovenop zo’n slootje… Daar moest ik natuurlijk iets mee. Ik koos ervoor om een betonnen vloer te nemen, waarin ik vloerverwarming heb aangelegd. Ook moest ik een nieuwe CV-ketel aanschaffen. Een bevriende energie-adviseur van mij opperde dat een combinatie van een HR-ketel met een luchtwarmtepomp tegenwoordig ook een optie was. Daar wilde ik meer van weten!

Ik ben mij toen hierop gaan oriënteren. Vijf jaar geleden was een warmtepomp nog vrij nieuw. Voor een aard-warmtepomp moest ik toen ongeveer 6 vergunningen aanvragen. Dat was nogal ontmoedigend. Ook een volledige luchtwarmtepomp was voor mij niet te betalen. Destijds kostte zo’n pomp rond de 15.000 euro. De combinatie HR-ketel luchtwarmtepomp was wel betaalbaar, dus toen was mijn keuze snel gemaakt!

Hoe is het gedaan?

De installatie van de warmtepomp heeft mij destijds bijna 3 dagen gekost. Ik was ‘proefkonijn’ van het installatiebedrijf – zij hadden hier destijds nog geen ervaring mee. Tegenwoordig duurt het ongeveer een halve dag. Als check had ik de fabrikant van de luchtwarmtepomp gevraagd om de installatie na te kijken – op wat specifieke instellingen na was dit gelukkig goed gebeurd! 

Nu laat ik jaarlijks het onderhoud doen door Scholman uit Nieuwegein. Hoewel het één keer voorkwam dat alleen het CV-gedeelte van de CombinAir werd gecheckt en niet de warmtepomp gedeelte, ben ik heel positief over het onderhoud. 

Mijn verwachting was dat ik 20% minder kwijt zou zijn aan energiekosten. Hoewel ik wel minder gas ben gaan gebruiken, is mijn elektriciteitsgebruik iets toegenomen. Dit was toch wel een tegenvaller, maar dat lag voornamelijk in de handleiding die ik miste. Stoken met een combinatie van CV-ketel en warmtepomp is namelijk ontzettend anders dan met een ‘gewone’ CV. Door de jaren heen ben ik steeds meer gaan leren over hoe ik zo energiezuinig kan omgaan met mijn verwarming op basis van een luchtwarmtepomp. 

Inmiddels ben ik erg tevreden ben met het product van Daalderop. Ook hun snelle service heb ik enorm gewaardeerd! Maar het installatieproces was moeizaam – ik hoop dat aannemers tegenwoordig meer kennis en ervaring hebben op dit vlak. Als laatste zou ik installateurs ook de tip willen meegeven om na installatie van een lucht of aardwarmtepomp uitgebreide uitleg geven!

Tips

Zoek een installateur die ervaring heeft met het plaatsen van een (combi) warmtepomp. Vraag ook van tevoren of ze ook goed uit kunnen leggen hoe je zo energiezuinig kan omgaan met de pomp, door de juiste instellingen in te voeren, en advies te geven over hoe je de thermostaat in moet stellen zodat de warmtepomp geleidelijke warmte kan geven met een zo min mogelijk energieverbruik.

Zo is mijn ervaring dat je de warmtepomp een uur voordat je opstaat aan moet zetten. Als je overdags weggaat, is het bijvoorbeeld beter om de thermostaat niet lager te zetten – dit kost onnodig veel energie. ’s Avonds kun je ‘m rond 8 uur uitzetten. Dan is het tot middernacht aangenaam warm in huis!

Voor diegenen die vloerverwarming overwegen zou ik als tip geven om de verwarming niet te hoog in te stellen. Veel mensen krijgen daardoor namelijk last van slaperigheid. De warmte die de vloer afgeeft is overigens erg aangenaam. Ik ben erg tevreden met de maatregelen die ik heb genomen in mijn huis. Ook ga ik binnenkort via een buurtcollectief 8 zonnepanelen plaatsen op mijn dak. Zo ben ik steeds meer zelfvoorzienend!

Gert-Jan is één van de energie-ambassadeurs van Energie-U in Utrecht.  De ambassadeurs zijn enthousiaste vrijwilligers die buurt en straatgenoten stimuleren en ondersteunen met energie besparen in de woning.

Kosten:

2.500 - 3.500

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Geplaatst op 4 August 2015 (geüpdatet op: 9 May 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Gert-Jan Jansen uit Utrecht