Ervaring: Warmtepomp

Waar op te letten bij het aanschaffen van een warmtepomp? De voor- en nadelen!

Soort huis:

Vrijstaande woning

Bouwperiode:

1989 tot heden

Tevredenheid:

Tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

13
4

Door: Anoniem uit Nederland

Waarom heb je gekozen voor warmtepomp?

Ik heb voor een warmtepomp gekozen vanwege het rendement. Een warmtepomp voor CV kan een goede investering zijn. Indien er ook warm tapwater mee opgewekt wordt is het wel oppassen geblazen. Met name voor legionella preventie is het niet vanzelfsprekend dat dit goed en verantwoordelijk werkt.

Hoe is het gedaan?

De installatie van de warmtepomp icm een zonneboiler (volledig systeem van 1 fabrikant) is niet helemaal vlekkeloos verlopen. De installateur heeft door onvoldoende kennisoverdracht van de fabrikant meerdere fouten gemaakt, waardoor er in het begin allerlei problemen waren. Bijvoorbeeld: het huis werd voornamelijk verwarmd vanuit de tapwater boiler ipv het buffervat door het verkeerd aansluiten van de retourleidingen. De tapwaterboiler werd maar voor de helft verwarmd door het verkeerd aansluiten van de retourleiding. De wamtepomp geeft continue foutmeldingen tijdens het desinfecteren op 60 Graden of hoger. De zonneboiler wordt via de Warmtepomp gedesinfecteerd, maar is niet goed op elkaar afgestemd waardoor de voorgeschreven 60 graden in de zonneboiler nooit gehaald wordt. Alhoewel de fabrikant het ontwerp had gemaakt lijkt deze zich totaal niet te interesseren voor de veiligheid de producten die men verkoopt. De problemen mbt desinfectie zijn uiteindelijk na 1.5 jaar door de installateur verholpen door op eigen kosten de boilers te vervangen door 1 boiler waardoor de legionella preventie nu wel goed werkt.

Tips

Het aanschaffen en installeren van een warmtepomp icm zonneboiler is compleet iets anders dan een CV ketel. Onze installateur had duidelijk moeite om het volledige systeem te begrijpen en goed aan te praat te krijgen. Voorts zijn er Nederlandse normen waaraan het systeem dient te voldoen. Niet alle fabrikanten nemen het zo nauw met de Nederlandse normen en het ontbreekt bij enkele partijen in de warmtepomp branche duidelijk aan kennis en verantwoordelijkheidsgevoel om goede en vooral veilige installaties te willen leveren. Niet alle warmtepompen voldoen momenteel aan de Nederlandse normen (bouwbesluit 2015) en voorschriften (ISSO) mbt legionella preventie. Controleer of de warmtepomp probleemloos het tapwater voldoende kan opwarmen indien 60 graden (norm) of hoger voor legionella bestrijding wordt ingesteld. Niet alle warmtepompen zijn ontworpen voor nederlandse normen maar voor situaties waar legionella bestrijding op een lagere temperatuur (bv 55 graden) mag plaatsvinden. Indien je ook nog een zonneboiler er bij overweegt is legionella bestrijding van het geheel een flink aandachtspunt Tip: controleer vooraf of de apparatuur aantoonbaar op alle gebieden aan alle Nederlandse normen voldoet. Laat dit aantonen alvorens je een handtekening zet. Laat je daarbij goed adviseren en wees voor je eigen veiligheid alert op leveranciers/fabrikanten die zich niet duidelijk conformeren aan de nederlandse normen.

Kosten:

Meer dan 15.000

Financiering:

Eigen geld;Hypotheek ondergebracht

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Geplaatst op 21 April 2016 (geüpdatet op: 26 May 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Anoniem uit Nederland