Ervaring: Zonneboiler

Te lange terugverdien tijd Zonneboiler systeem

Soort huis:

Vrijstaande woning

Bouwperiode:

1989 tot heden

Tevredenheid:

Ontevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

27
8

Waarom heb je gekozen voor zonneboiler?

We waren bezig om een nieuw huis te bouwen en wilden wel wat investeren om zuiniger met energie om te gaan. Verder was ik wel benieuwd of dit rendement klopte en of er in de praktijk ergens anders nog wat te winnen was.

Hoe is het gedaan?

Het hele systeem heeft ons € 4500,= gekost. Aan de hand van het kastje dat meet wat de opbrengst van het systeem is, kan ik zien ik ik jaarlijks 100m³ gas bespaar. Dit is dus een besparing op de energie rekening van ca. 70 euro per jaar. Daarmee duurt het zo'n 64 jaar om de investering terug te verdienen.


We wonen met 2 personen in een vrijstaande woning. Het zonneboiler systeem heeft een collector oppervlak van 2.5-3m² en een boiler inhoud van 150 liter.

Tips

De meeste warmte wordt opgewekt in de zomer, juist wanneer je weinig warmte nodig hebt. Wellicht alleen voor douchen. Verder zit in de zomer het boilervat snel op de maximum temperatuur van ca. 80 graden, waardoor je niet de hele dag energie kan opslaan (tenzij je een groter vat neemt).

Dit wordt volgens mij pas echt aantrekkelijk wanneer we in de zomer energie kunnen opslaan, welke we in de winter kunnen gaan gebruiken.

Kosten:

2.500 - 5.000

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Geplaatst op 16 October 2014 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik