Ervaring: Zonnepanelen

12 zonnepanelen (ca 20 m2) leveren een forse hoeveelheid electriciteit

Soort huis:

Twee-onder-een-kap

Bouwperiode:

1989 tot heden

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

5
0

Door: Roelof Potters uit Harderwijk

Waarom heb je gekozen voor zonnepanelen?

Ik ben veel bezig met duurzame energie. Je wilt dan zelf ook veel doen. We hebben een relatief nieuw en goed geïsoleerd huis. Een nieuwe CV ketel, veel ledlampen, dat waren zo'n beetje de maatregelen die ik kon nemen.
Er is al een zonneboiler en in het dak zit ook een dakraam. Bovendien overweeg ik een tweede dakraam. De rest van het dak heb ik helemaal laten volleggen met zonnepanelen.
Economisch is dat een goede maatregel zolang je de teruggeleverde energie kunt salderen. Dat is door de minister gegarandeerd tot 2020. Maar ook als dat niet meer kan heb ik in ieder geval gratis stroom!

Natuurlijk levert dit nu wat geld op, maar niet plaatsen had ook veel opgeleverd. Immers, de panelen worden nu zo snel goedkoper dat je vooral verdient aan wachten. Toch heb ik, samen met 5 buren besloten het vorig jaar te doen en in één keer bij een leverancier/installateur neer te leggen. Dat leverde ook nog een fikse korting op.

Hoe is het gedaan?

* De korting die we kregen door 6 huizen tegelijk te doen was minstens zo hoog als je kunt krijgen bij collectieve inkoopsites. Dat kun je dus prima zelf regelen. Zeker als je als buren echt samenwerkt (bij één buurman werden de panelen opgeslagen, iemand had een steiger voor de installateur beschikbaar), kun je scherp inkopen.
* Het is even zoeken waar je de omvormer moet laten en hoe je van het dak netjes naar de omvormer moet komen. Zeker bij ons huis was dat puzzelen, omdat we nog gingen verbouwen, en de gevel die aangepast moest worden niet gebruikt kon worden. Het heeft niet tot meerkosten geleid, maar wel wat gedoe. Zijn we goed uitgekomen.
* Ik vraag me af of ik achteraf niet had moeten kiezen voor panelen met elk een omvormer. Die worden ook steeds goedkoper. Dat scheelt ruimte en gepuzzel.
* BTW teruggave. Wij hebben de panelen vooraf betaald, maar ze zijn na 1 juli 2013 in bedrijf gekomen. Via de kleine ondernemersregeling kun je dan in aanmerking komen voor BTW teruggave en dat scheelt enorm. Alleen leverde die overgang van de datum wel enig gedoe op.

Tips

* Ga samenwerken met je buren. In een straat met meer dezelfde huizen zijn er dan mooie mogelijkheden om fikse kortingen te krijgen en het proces soepel te laten verlopen. Zorg wel dat ieder afzonderlijk betaalt!
* Volg je opbrengsten en zet deze op een site als www.pvoutput.org. 
Mijn opbrengsten staan daar ook: http://pvoutput.org/list.jsp?id=23317&sid=21196

Kosten:

5.000 - 10.000

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed;Op andere wijze Met de buren samengewerkt

Geplaatst op 18 October 2014 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Roelof Potters uit Harderwijk