Ervaring: Zonnepanelen

Het gemak van zonnepanelen op onze boot was de aanleiding om ook zonnepanelen op ons huis te laten zetten.

Soort huis:

Rijtjeshuis (tussenwoning)

Bouwperiode:

Tot en met 1975

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

2
0

Door: Piet en Tineke uit Aldlân-West

Waarom heb je gekozen voor zonnepanelen?

Wij wonen al 20 jaar met veel plezier op het Fioringras in Aldlân-West. Nu de kinderen uit huis zijn, wonen we hier samen met onze hond en kat. Energiebesparing leeft erg in de buurt. Veel buren hebben zonnepanelen op hun dak laten installeren. Niet zo gek, want veel buren hebben, net als wij, een plat dak.

We kwamen voor het eerst in aanraking met zonnepanelen toen we via het werk van Piet zonnepanelen konden aanschaffen. Die plaatsten wij op onze boot, zodat we altijd voorzien waren van stromend water, een koude koelkast én televisie. Het gemak van zonnepanelen op onze boot was de aanleiding om ook zonnepanelen op ons huis te laten zetten!

Nog een belangrijke reden om zonnepanelen te laten installeren was de energierekening. Wij hadden een erg hoge energierekening, veel hoger dan de buren. Wij koken op elektriciteit en hebben onder andere twee elektrische ovens. Daarom besloten wij een afspraak te maken met een installateur. Die vertelde dat 12 zonnepanelen voor ons een renderend aantal was. Toen ik ook zelf eens ging rekenen kwam ik op 16 zonnepanelen uit. Ons dak ligt nu dus vol met zonnepanelen! Inmiddels is de elektriciteitsrekening tot nul gebracht.

Hoe is het gedaan?

De zonnepanelen zijn sneller terugverdiend dan verwacht. Doordat we zo'n hoge elektriciteitsrekening hadden, kunnen we onze investering in zonnepanelen in 5 jaar weer terug verdienen. Dit komt onder meer doordat we gebruik hebben gemaakt van de BTW-regeling. Hiermee hebben we de BTW over de zonnepanelen via de belastingdienst teruggevraagd, wat ons nog eens 1000 euro scheelde.

Tips

Ben je benieuwd of jouw energieverbruik ook hoger is dan dat van de buren? Met de tool 'Vergelijk mijn energieverbruik' kun je jouw energierekening vergelijken.

Als je een geschikte woning hebt en een spaarpotje, raden wij dit iedereen aan! Vraag wel meerdere offertes aan om prijs en kwaliteit te vergelijken.

Wij hebben er erg veel lol in! We verbruiken niet zozeer minder energie, maar we gaan wel veel bewuster om met de energie die we verbruiken. Wij vertellen ook aan erg veel mensen dat we zonnepanelen hebben. Zo heeft de tennisvereniging in Goutum nu ook zonnepanelen op hun dak liggen!

 

Piet en Tineke zijn 'slimme mensen' en hebben hun ervaring ook gedeeld op Slim wonen in Leeuwarden

Kosten:

5.000 - 7.500

Financiering:

Eigen geld;Anders, namelijk: BTW-regeling op zonnepanelen

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Geplaatst op 5 August 2015 (geüpdatet op: 23 March 2018)

Meld misbruik

Geplaatst door: Piet en Tineke uit Aldlân-West